A Fehérlófia kínai meztelen kutya kennelről

Mióta csak az eszemet tudom, rajongok az állatokért. Már gyerekkorom óta igyekszem magam állatokkal körülvenni és lehetőleg minél több időt az ő társaságukban tölteni.

Az első saját kutyám, még általános iskolás koromban, egy golden retriever volt. Aztán macskák, kutyák, lovak és mindenféle állatok után öt évvel ez előtt megvettem az első meztelen kutyámat, Marvell NO.1 From Hungary-t, hívónevén Vukot. A fajta választásának nagyon egyszerű okai voltak. Egy budapesti belvárosi, negyedik emeleti lakásban laktam. Csak kistestű kutya jöhetett számításba. Mivel világ életemben vonzottak az extrémebb külsejű, vagy valamitől különleges fajták, így nem kellett sokat gondolkodnom a fajta kiválasztásakor. De Vuknak társra volt szüksége, nekem pedig egy tenyészszukára.  Akkor lett Cassiopeia Csa-Csa DiRabozi, azaz Szaffi a családunk tagja. Aztán már nem volt kérdés, hogy a fajta tenyésztésével kezdjek foglalkozni. Megalapítottam a Fehérlófia kennelt és újabb kutyákat vásároltam. Jelenleg négy kutya van a kennel tulajdonában. Mind közül a legkülönlegesebb Fehérlófia Chucky. Chucky az Amerikai Egyesült Államokból érkezett hozzánk 2012-ben. Az a legfőbb különlegessége, hogy ő jelenleg az országban az egyetlen csoki színű kínai meztelen kutya. Vérvonala továbbá fontos, a hazai vonalak frissítése miatt is.

Kis létszámú állományom és a kevés alomszám miatt is csupán hobbi tenyésztőnek tartom magam. Így célom nem is a mennyiségi, hanem a minőségi kutyatenyésztés. Az általam tenyésztett kiskutyáknak való gazda keresés során az elsődleges szempont a kutyák számára a legmegfelelőbb hely megtalálása.

A fajtáról

A kínai meztelen kutya, köznapi nevén kopasz kutya egy igen extravagáns jelenség. Meglepő és mókás, vagy talán furcsa megjelenése miatt nagyjából két lehetőség van; valakinek vagy nagyon tetszik ez a fajta, vagy nagyon nem, de az bizonyos, hogy senki nem marad közömbös, ha egy ilyen jószágot meglát. A társasági kutyák közé soroljuk őket, de ennek ellenére rendkívül okosak és tartózkodóak az idegenekkel szemben. Jól alkalmazkodó, könnyen kezelhető fajta. Sok mindenre kiképezhetők. Kiválóak például a kutyás sportokban, de vannak terápiás célra használt egyedei is. Örömmel kísérik el gazdájukat egy-egy hosszabb sétára, kirándulásra, de nem bánják azt sem, ha néhány napig be kell érniük kevesebb mozgással.

A meztelen kutyának többféle változata létezik. Lehet meztelen, annak is három típusa van és lehet szőrös. A szőröseket hívjuk púderpamacsnak.

Több gondozást igényelnek rövid szőrű fajtársaiknál. Gondolok itt a rendszeres kozmetikázásra, a bőrük, illetve szőrük ápolására, az öltöztetésre. Szóval csak az válassza ezt a fajtát, aki ezt vállalni tudja. Maga az egyed kiválasztásakor is érdemes több szempontot figyelembe venni. Ha „csak” kedvencet szeretnénk, akkor praktikusabb egy kevésbé szőrös kiskutyát, vagy egy púderpamacsot választani. Ellenben, ha kiállítási kutyára vágyunk már más szempontok szerint kell választanunk.

Mindenesetre ha valaki úgy dönt, hogy egy kínai meztelen kutyával szeretné megosztani az életét érdemes alaposnak és körültekintőnek lenni a kiskutya kiválasztásakor. Kutyát csak ismert származással, tenyésztőtől vegyünk.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>